Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές οφείλουν να μπορούν:
Να περιγράφουν τις κύριες ποσοτικές μεθόδους για την αξιολόγηση της απόδοσης των δικτύων.
Να εξηγούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης της προσομοίωσης ως εργαλείου για την ανάλυση δικτύων τηλεπικοινωνιών.
Να περιγράφουν κοινές παραδοχές, απλοποιήσεις και γενικεύσεις που έγιναν σε δικτυακά συστήματα μοντελοποίησης.
Να εφαρμόζουν, επαληθεύουν και επικυρώνουν μοντέλα προσομοίωσης δικτύων να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να πειραματιστούν με μοντέλα προσομοίωσης, καθώς και να αξιολογούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την προσομοίωση.
Γενικές Ικανότητες:
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
Λήψη αποφάσεων.
Αυτόνομη εργασία.
Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
Περιεχόμενο Μαθήματος:
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των δικτύων με τη χρήση προσομοίωσης.
Η προσομοίωση αξιοποιεί λογισμικό και μαθηματικά μοντέλα για την ανάπτυξη δικτυακών μοντέλων, εκτίμηση απόδοσης, σύγκριση διαφορετικών υλοποιήσεων, και δεν απαιτεί πραγματικά δίκτυα.
Το μάθημα εστιάζει στα μαθηματικά μοντέλα αλλά και στα εργαλεία προσομοίωσης με την επισκόπηση των βασικών τεχνικών προσομοίωσης (διακριτών γεγονότων, σπανίων γεγονότων, κ.ά.).
Εξετάζει τις χρονικές κλίμακες προσομοίωσης ενός δικτύου επικοινωνιών (κλίμακα αφίξεων πακέτων, κλίμακα αφίξεων συνδέσεων, κλπ.) και την μοντελοποίηση δικτύων επικοινωνιών για προσομοίωση: μοντέλα κόμβων, γραμμών, πηγών, παραγωγή τυχαίων μεταβλητών. Συγκεκριμένα: Προσομοίωση: μέτρα απόδοσης, υπολογιστικά μοντέλα και προσομοίωση, προσομοίωση συστημάτων αναμονής, μοντέλα διακριτού χρόνου, εργαλεία προσομοίωσης, μελέτη προσομοίωσης, δημιουργία προσομοιωτή, ανάλυση αποτελεσμάτων.