Χρησιμοποιούμε cookies για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies μας. Οκ Συμφωνώ!
Η παρουσίαση των βασικών εννοιών και της δομής των λειτουργικών συστημάτων, των προβλημάτων που καλούνται να επιλύσουν καθώς και των αρχών που διέπουν τη σχεδίαση τους.
Η παρουσίαση των στοιχείων του λειτουργικού συστήματος που το καθιστούν μια ιδεατή μηχανή καθώς και των εργαλείων του που επιτρέπουν την αξιοποίηση των πόρων του υλικού.
Η κατανόηση εκ μέρους των φοιτητών των ζητημάτων που άπτονται της εισαγωγής θεμελιωδών εννοιών των λειτουργικών συστημάτων (διεργασία, διαχείριση της μνήμης, διαχείριση αρχείων, λειτουργίες εισόδου / εξόδου).
Η κατανόηση της διαφοροποίησης των εννοιών αυτών ανάλογα με τον τύπο του Η/Υ και τη χρήση του. Η απόκτηση της δυνατότητας χειρισμού των εννοιών σε επίπεδο προγραμματισμού του λειτουργικού συστήματος (system programming).
Η κατανόηση ειδικών θεμάτων που αφορούν στις λειτουργίες εισόδου/εξόδου, της διαχείρισης συσκευών υλικού (device drivers), της λειτουργίας σε περιβάλλον δικτύου, σε συνθήκες πραγματικού χρόνου ή/και αυξημένων αναγκών πολυεπεξεργασίας κλπ.
Η ευαισθητοποίηση στο ζήτημα εξειδίκευσης των χαρακτηριστικών του λειτουργικού συστήματος ανάλογα με το περιβάλλον λειτουργίας του Η/Υ και το είδος των εφαρμογών που θα υποστηρίζει.
Γενικές ικανότητες:
Αυτόνομη εργασία.
Ομαδική εργασία.
Εργασία σε διεθνές περιβάλλον.
Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
Περιεχόμενο μαθήματος:
Εισαγωγή στις διεργασίες και πολυεπεξεργασία.
Ειδικά ζητήματα όπως επεξεργασία πολλαπλών νημάτων (πολυνηματική, multithreading), συμμετρική πολυεπεξεργασία (symmetric multiprocessing) και μικροπυρήνες (microkernels).
Διαδιεργασιακή επικοινωνία.
Συνθήκες ανταγωνισμού και συνύπαρξης (concurrency) διεργασιών.
Αμοιβαίος αποκλεισμός (mutual exclusion).
Ενεργός αναμονή και αδιέξοδα (deadlock).
Σημαφόροι και μεταβίβαση μηνύματος.
Ζητήματα και τεχνικές διαχείρισης της μνήμης (εναλλαγή, σελιδοποίηση, ιδεατή μνήμη, αλγόριθμοι αντικατάστασης σελίδων και κατάτμηση).
Εργαστήριο Μαθήματος: Εμπεριστατωμένη μελέτη των θεωρητικών εννοιών και των μεθόδων με εφαρμογή τους στο περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος UNIX. Εκτός της εξοικείωσης με το περιβάλλον και τις βασικές λειτουργίες του UNIX η πρακτική εξάσκηση στοχεύει να δείξει τις δυνατότητες «επέμβασης» στο λειτουργικό σύστημα μέσω του κελύφους (Bourne shell ή C-shell) και του περιβάλλοντος προγραμματισμού του.