Χρησιμοποιούμε cookies για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies μας. Οκ Συμφωνώ!

Δελτίο Τύπου - HCILAB & EpirusXRCenter στην 10η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας


Καταχωρήθηκε: 10/10/2024 | 15:38
Ημερομηνία λήξης: 27/10/2024 | 15:37
Κατηγορία: Εκδηλώσεις

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε για ακόμη μία χρονιά η συμμετοχή του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCILab) και του Πρότυπου Κέντρου Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΕΕΠΗ) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (DIT), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πανελλήνια Έκθεση Άρτας, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες ήρθαν σε άμεση επαφή με μια σειρά από πρωτοποριακές τεχνολογίες που ενσωματώνουν την Εικονική Πραγματικότητα (VR) και την Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR). Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, το κοινό μπόρεσε να εξερευνήσει εικονικά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδράσει με ψηφιακά αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο, ζώντας μια καθηλωτική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της καθημερινής πραγματικότητας. Οι τεχνολογίες αυτές προσέφεραν στο κοινό τη δυνατότητα να βιώσουν πώς οι εικονικοί και φυσικοί κόσμοι μπορούν να συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο περιβάλλον.

Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη ρομποτική και τις τεχνολογίες ανάδρασης, όπου παρουσιάστηκαν εφαρμογές που συνδυάζουν την αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής με την αίσθηση αφής και άλλες φυσικές αισθήσεις, όπως η όραση. Αυτές οι τεχνολογίες, που έχουν ευρεία εφαρμογή σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η βιομηχανία, προσέφεραν στο κοινό τη δυνατότητα να αντιληφθεί πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας, επαναπροσδιορίζοντας τις δυνατότητες της ανθρώπινης αντίληψης και αλληλεπίδρασης.

Ένα ακόμα από τα εκθέματα ήταν οι "Μετανθρώποι", ψηφιακές οντότητες που ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και οι οποίες προσέφεραν στο κοινό μια μοναδική εμπειρία αλληλεπίδρασης. Οι "Μετανθρώποι" αποτέλεσαν κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος, καθώς οι επισκέπτες μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να ζήσουν την εμπειρία της αλληλεπίδρασης με μηχανές που έχουν τη δυνατότητα να «μαθαίνουν» και να «προσαρμόζονται» με βάση την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτή η εμπειρία έδωσε στο κοινό μια γεύση από το μέλλον της τεχνολογίας και της συμβίωσης ανθρώπων και τεχνητών οντοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Τζάλλας Αλέξανδρος, μαζί με μέλη της ομάδας ανάπτυξης του ΚΕΕΠΗ, παραχώρησαν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης:

ERT3: https://youtu.be/e_XrFFDY1-c?si=V4gqCGmx7y6BT2cH
ART TV: https://youtu.be/hR-D1r10BJg?si=CJ5xEK1knb6yBPzK
VISION AIR: https://youtu.be/e7pPF3HUE54?si=3dD7sDK1QnNgzTXB

Το περίπτερο επισκέφθηκαν και δοκίμασαν τις εφαρμογές ο Δήμαρχος Άρτας, κ. Σιαφάκας, ο Πρόεδρος της Έκθεσης, κ. Κέφης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Αθλητισμού κ. Γιώτης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας – Εθελοντισμού – Κοινωνικών Δομών & ΚΔΑΠ / ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ. Τσώλα καθώς και μέλη του Δήμου. 

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε όλους τους παρευρισκόμενους που επισκέφθηκαν το περίπτερο και έδειξαν ενδιαφέρον για τις καινοτόμες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν.