Χρησιμοποιούμε cookies για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies μας. Οκ Συμφωνώ!

Συμμετοχή του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στην εκδήλωση «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο»


Καταχωρήθηκε: 22/03/2022 | 14:32
Ημερομηνία λήξης: 31/03/2022 | 23:30
Κατηγορία: Γραμματείας / Τμήμα

 

Στις 19 Μαρτίου 2022, μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή», του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμμετείχαν στην εκδήλωση Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο που διοργάνωσε η Ακαδημία Νευροεπιστημών, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Η εκδήλωση παρουσίασε με κατανοητό τρόπο, τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους, επιστημονικά επιτεύγματα και ευρήματα των τελευταίων ετών αναφορικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου, την αντίληψη του κόσμου γύρω μας, τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και τα συναισθήματα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις ανοιχτές για το κοινό παρουσιάσεις -συζητήσεις. Κάθε θέμα αφορούσε ένα συγκεκριμένο τομέα των νευροεπιστημών αναδεικνύοντας τις πιο πρόσφατες και ενδιαφέρουσες ερευνητικές ανακαλύψεις αιχμής και τη μελλοντική πορεία των ερευνών, καθώς και την επίδραση των νευροεπιστημών στη ζωή μας, στις άλλες επιστήμες και στην τεχνολογία.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλη του Κέντρου Εικονικής Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Ηπείρου (Epirus XRCenter) αποτελούμενοι από τους Αλέξανδρο Τζάλλα, Κωνσταντίνο Σακκά, Βασίλειο Ασπιώτη, Ανδρέα Μιλτιάδους, Ευριπίδη Γλαβά παρουσίασαν το θέμα «Αλληλεπίδραση Εγκεφάλου – Μηχανής». Επιγραμματικά, αναπτύχθηκαν τεχνικές και μέσα διεπαφής εγκεφάλου και υπολογιστή (Brain Computer Interfaces - BCIs), επιδείχθηκαν πρακτικές ερευνητικές εφαρμογές με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (EEG), συσκευών εικονικής πραγματικότητας (VR) και οπτικοποίησης των δεδομένων, ενώ τέλος αναδείχθηκαν τα ερευνητικά αποτελέσματα των σχετικών ερευνών στο πεδίο.

 

Δελτίο τύπου